• Knjiga VOLJA DO DELA JE BOGASTVO, Katarina Kobilica, A. Studen - NOVO
  • Ne zamudite priložnosti

Knjiga VOLJA DO DELA JE BOGASTVO, Katarina Kobilica, A. Studen - NOVO

Cena
32 €
Šifra oglasa: 12651117

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Center, Center
Stanje
novo

Opis oglasa

Prodam NOVO izvrstno knjigo VOLJA DO DELA JE BOGASTVO: mikrozgodovinska študija o ljubljanskem stavbnem podjetniku Matku Curku (1885-1953) in njegovi družini, avtorja: Katarina Kobilica, Andrej Studen, z bogatim zapisom in s številnimi črnobelimi fotografijami. Podobo prenapolnjenega interierja vile, katere lastnik je bil ljubljanski podjetnik, stavbenik Matko Curk, sta avtorja iz ohranjenih virov rekonstruirala in pod drobnogled vzela tudi slovensko meščanstvo, odstirala del naše zgodovine, katere raziskovanje je bilo do pred nekaj let praktično zanemarjeno. Nova revija, trde platnice, 148 strani.

Primerno za darilo!

Odlična priložnost - knjiga ni zanimiva le za tiste, ki bi si želeli spoznati Matka Curka in njegovo družino in se poglabljati v raziskovanje o tem ali je bila družina Curk družina višjih meščanskih krogov, temveč tudi za vse Ljubljančane in ljubitelje umetnosti :)
Knjiga je razdeljena na dva dela:
* Prvi del je mikrozgodovinska študija dr. Andreja Studna, znanstvenega sodelavca Inštituta za novejšo zgodovino, ki govori o Matku Curku kot o človeku, ki se je iz revnega kmečkega okolja (rodil se je v številni kmečki družini v Šturjah v Vipavski dolini) z nadarjenostjo, trdim delom, varčnostjo in nenazadnje s poroko z meščanko povzpel v meščanski svet.
Avtorja predstavita vsakdanje privatno življenje ljubljanskega stavbenika Curka in njegove družine, pri tem pa se osredotočita na oris stanovanjske kulture, življenjskega stila, načina razmišljanja ipd. Iz pisanja je razvidno, da je (kljub temu da je družina Curk živela na Mirju, takrat reprezentativnem predelu Ljubljane, in izpolnjevala tudi ostale materialne zahteve oziroma norme po pripadnosti meščanskemu razredu) Matko Curk s svojo družino živel meščansko-kmečki način življenja. Mnoge od doma prinešene kmečke navade je namreč v mestnem okolju ohranil. Ta del pisanja temelji na dnevniku Matka Curka, ki vsebuje zapiske od leta 1885 do 1943. Zapisi prvih nekaj let so redki in skopi, saj so pisani po spominu, od leta 1907 pa so vpisi dnevni. Kljub temu da je bil to neke vrste poslovni dnevnik s podatki o Curkovem življenju izven delavnice, sta avtorja z dodatnimi arhivskimi dokumenti (zaplembeni popis premoženja iz leta 1945, korespondenca, fotografije...) in ustnimi pričevanji podjetnikove hčerke Lurške Curk obudila in obarvala življenje družine Curk.
* Drugi del knjige predstavljajo dokumentarne zgodbe Matka Curka kot enega najpomembnejših ljubljanskih stavbenikov, ki je ostvarjal zamisli arhitekta Jožeta Plečnika. Zgradil je NUK, ljubljansko tržnico, Žale, zavetišče Sv. Jožefa (današnja veterinarska fakulteta), kraljevi dvorec v Kamniški Bistrici idr. Curkovo podjetje je svoj višek doseglo prav takrat, ko je gradil po Plečnikovih načrtih, to je v tridesetih in v začetku štiridesetih letih tega stoletja. Žal po drugi svetovni vojni z delom ni mogel nadaljevati, saj je bilo njegovo podjetje zaplenjeno in nacionalizirano.

Cena: 32 eur

Kontakt: 041 23 40 62 (Florena - Ljubljana)

Vabljeni tudi k ogledu ostalih ponudb. Kot ponavadi, pri nakupu več izdelkov iz prodajnega albuma, dobite popust!40428

Zemljevid

florena

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  1000 Ljubljana, Osrednjeslovenska, Slovenija
Oglas je objavljen
05.05.2024. ob 11:34
Do poteka še
Oglas je prikazan
26 -krat

florena

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  1000 Ljubljana, Osrednjeslovenska, Slovenija