• KOVANEC 2 eur 100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI Slovenija 2019 evro € euro
  • Ne zamudite priložnosti

KOVANEC 2 eur 100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI Slovenija 2019 evro € euro

Cena
12 €
Šifra oglasa: 11147738

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Kamnik, Kamnik
Stanje
novo

Opis oglasa

Prodam evrski KOVANEC za 2 evra - spominski evrokovanec (evro, euro, EUR, €): 100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI - SLOVENIJA 2019 -
100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani - 2019 (100th Anniversary of the Establishment of the University of Ljubljana). Jedro motiva kovanca je logotip Univerze v Ljubljani. Na levi strani kovanca je namesto pročelja univerzitetne zgradbe nad polnim kvadratom logotipa napis „100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI“, ozadje motiva je zrnasto, da imata napis in polni kvadrat večji učinek. V spodnjem delu kovanca je na desni strani napis „SLOVENIJA 2019“. Oblikovanje: Daniela Vidmar Podboj in Tomaž Podboj, Ljubljana. Kovanje: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, Italija.

Zahteva po ustanovitvi slovenske univerze je bila od leta 1848, med drugim zaznamovanega z marčno revolucijo v habsburški monarhiji (»pomlad narodov«), sestavni del slovenskega političnega programa. Vendar pa je avstrijske oblasti do konca monarhije leta 1918 niso uslišale. Slovenski študentje so zato vse do razpada monarhije študirali na Dunaju, v Gradcu in v Pragi ter v zadnjem desetletju pred 1. svetovno vojno tudi v Krakovu. Po razpadu monarhije slovenski študentje na avstrijskih univerzah niso smeli več študirati, vse bolj pa so z njih odpuščali tudi slovenske profesorje. Predvsem po zaslugi majhnega kroga vplivnih mož (Karla Verstovška, odvetnika Danila Majarona in profesorja na Univerzi v Pragi Mihajla Rostoharja) ter ob pomoči političnih strank je začasni parlament v Beogradu 16. julija 1919 izglasoval Zakon o Univerzi kraljestva Slovencev, Hrvatov in Srbov v Ljubljani, ki je začela delovati decembra istega leta.

Zemljevid

sony17

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  1240 Kamnik, Osrednjeslovenska, Slovenija
Oglas je objavljen
05.09.2024. ob 21:35
Do poteka še
Oglas je prikazan
444 -krat

sony17

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  1240 Kamnik, Osrednjeslovenska, Slovenija